27.03.2017

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

17349863_10154105448222271_1562036767252644611_o

Octomore 10 years old, 2nd Release (167 ppm) / 57,3% – W październiku 2002 roku gorzelnia Bruichladdich wydestylowała pierwszą partię Octomore’a. Nazwa whisky nawiązuje do leżącej po sąsiedzku farmy, której właściciele destylowali niezwykle dymno-torfową whisky w latach 1816-1840. Octomore debiutował w 2008 roku inatychmiast zapewnił sobie kultowy status. Aby utrzymać poziom związków fenolu na jak najwyższym poziomie, whisky butelkowana jest po relatywnie krótkiej maturacji, z reguły trwającej 5-6 lat. Rok 2016 przyniósł Octomore’a seniora – whisky wydestylowaną w grudniu 2005 roku i starzoną przez 10 lat w beczkach po bourbonie i po Grenache Blanc, w kamiennym magazynie leżakowym w Port Charlotte. Whisky butelkowano w wersji cask strength (57,3% abv) w edycji limitowanej do 18 tys. butelek.

Aromat: potężny, a zarazem elegancki, sporo dymu torfowego i jodyny, skórka pomarańczowa i cytrynowa, orzechy włoskie, prażony dąb, nuty skóry i tytoniu.

Smak: lekko oleisty, torfowy dym, solone orzeszki arachidowe, karmel, wanilia, przypalona grzanka, mleczna czekolada, powidła śliwkowe i trochę dębu.

Finisz: długi i dymny, z nutą tytoniu, herbaty lapsang souchong i dębu.

Edycja do nabycia w Dom Whisky Online Shop: (https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-12735-Octomore-10-letni-Second-Edition-167-ppm-57-3-0-7l.html)