08.02.2017

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

16652602_1239405379429819_299546155_n
FourRoses Yellow Label (Bottled late 1990s) / 40% – Four Roses to dziś jeden z najbardziej rozpoznawalnych bourbonów i trudno uwierzyć, że przez drugą połowę XX wieku marka ta, należąca wtedy do Seagrama, łączyła w sobie tradycyjnego bourbona (przeznaczonego na eksport i dla sklepów wolnocłowych) oraz amerykańską blended whisky skierowaną na rynek lokalny. Status Four Roses w USA, niegdyś wiodącej marki, sięgnął dna i dopiero przejęcie jej w 2001 roku przez japońską spółkę Kirin rozpoczęło wieloletni proces powrotu do dawnej świetności. Bourbon Four Roses destylowany jest według dwóch receptur – 75 lub 60% kukurydza, 20 lub 35% żyto i 5% słodowany jęczmień. Destylaty są mieszane przez butelkowaniem, co pomaga w utrzymaniu jednolitego profilu trunku. Butelka tu prezentowana pochodzi z końca lat 90. i przeznaczona była na sprzedaż poza granicami USA.
 
Aromat: lekki i wonny, wanilia, toffi, skórka cytrynowa i pomarańczowa, suche płatki kwiatów, nuty dębu i ogrodowych ziół.
 
Smak: łagodny i przyjemnie zbalansowany, wanilia, mleczne krówki, bułka maślana, miód, mleczna czekolada i subtelne nuty korzenne i dębowe.
 
Finisz: niezbyt długi, delikatny i lekko floralny, z nutami wanilii, miodu, karmelu i prażonego dębu.