05.01.2017

Nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

15801798_1208710235832667_952512556_n

Wolfburn Aurora Sherry Oak/ 46% – Wolfburn to jedna z najmłodszych placówek destylacyjnych Szkocji (premierowa destylacja miała miejsce w końcu 2013 roku), choć gorzelnia o tej nazwie pracowała w latach 1821-186(?) w miejscu odległym o ok. 350 metrów. Siedzibą Wolfburn jest Thurso, w hrabstwie Caithness, co czyni ją najbardziej na północ wysuniętą szkocką gorzelnią na stałym lądzie. Single malt Wolfburn debiutował w marcu 2016, kilka miesięcy później trafiła na rynek prezentowana tu Aurora zestawiona z destylatów starzonych w ponownie napełnionych quarter casks (40%), beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia (40%) i w świeżych beczkach po sherry typu hogshead (20%). Nazwa Wolfburn odnosi się do Wilczego Strumienia (Wolf Burn), źródła wody oryginalnej gorzelni.

Aromat: słodowy, ziarno jęczmienia, orzechy włoskie, jabłka, brzoskwinie, gruszki, ślad siarki i delikatne tony sherry.

Smak: słodki, jęczmienny słód, jabłka, gruszki, wanilia, miód, rodzynki, mieszanka orzechowa, szczypta pieprzu i kropla sherry.

Finisz: średnio długi, lekko orzechowy, z nutą miodową i słodową.

Edycję można nabyć online: (https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-12329-Wolfburn-Sherry-Oak-Aurora-46-0-7l.html)