27.12.2016

Nowości do degustacji w Jastrzębiej Górze

15750037_1195152070521817_862169039_n

Na półkę „Domu” w Jastrzębiej Górze trafiło właśnie 5 edycji Paul John.

Paul John – to indyjska single malt whisky, produkt John Distilleries Pvt Ltd. (spółka ta, założona w 1992 roku przez Paula P. Johna, jest obecnie czwartym producentem napojów alkoholowych w Indiach). Whisky Paul John (debiut 2012 rok) jest dwukrotnie destylowana z lokalnie uprawianego jęczmienia. Destylaty z reguły dojrzewają w beczkach po bourbonie i trafiają na rynek w wersji single cask.

Paul John Classic Select Cask – jest to whisky single malt, butelkowana o mocy 55.2%, która dojrzewała w beczkach po bourbonie.
Aromat: owocowo-słodowy z akcentami miodu i nutami charakterystycznymi dla bourbona.
Smak: obecne nuty słodowe, miodu Manuka, wanilii, dębu, lukrecji i opiekanych plastów miodu.
Finisz: delikanty, słodycz brązowego cukru Dememara z odrobiną dębu.

(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-11808-Paul-John-Classic-Select-Cask-Indian-Single-Malt-55-2-0-7l.html)

Paul John Peated Select Cask – whisky torfowa butelkowana o mocy beczki 55,5%, która leżakowała w beczkach po bourbonie.
Aromat: słodki jęczmień, orzechy włoskie, dym torfowy i szczypta soli.
Smak: nuty wędzonki, dużo słodyczy cukrów Muscovado i Demerara z odrobiną owoców tropikalnych i przypraw.
Finisz: długi, dymny z odrobiną goryczy skórki pomarańczowej.

(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-11711-Paul-John-Peated-Indian-Single-Malt-55-5-0-7l.html)

Paul John Brilliance – to whisky single malt butelkowana o mocy 46%, produkowana jest z 6-rzędowego jęczmienia uprawianego u podnóża Himalajów. Brilliance dojrzewa w beczkach po bourbonie od 3-5 lat.
Aromat: słód jęczmienny, słodycz brązowego cukru, nuty chrupkiego pieczywa żytniego, cynamonu, czerwonych jagód i zielonych jabłek.
Smak: słodko-pikantny z nutami karmelu, kakao i skórki pomarańczowej.
Finisz: delikatny z łagodnymi nutami przypraw i intensywną nutą wanilii.

(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-11709-Paul-John-Brilliance-Indian-Single-Malt-46-0-7l.html)

Paul John Edited – do produkcji tej whisky single malt użyto zarówno indyjskiego jak i szkockiego jęczmienia. Edycja zawiera również destylaty torfowe pochodzące ze specjalnie wyselekcjonowanych beczek. Whisky dojrzewała w beczkach po borubonie, a butelkowana jest o mocy 46%.
Aromat: nuty miodu, kakao, espresso, dymu torfowego oraz odrobina nut owocowych.
Smak: słodycz słodu jęczmiennego, wyczuwalne nuty dymu torfowego z odrobiną mięty i kawy mokka.
Finisz: długi z nutą przypraw i czekolady z miętą oraz delikatnych nut torfowych.

(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-11710-Paul-John-Edited-Indian-Single-Malt-46-0-7l.html)

Paul John Bold – to torfowa whisky single malt, która produkowana jest z indyjskiego jęczmienia osuszanego torfem ze szkockiej Islay.
Whisky butelkowana jest o mocy 46% i leżakowała w beczkach po bourbonie.
Aromat: dym torfowy, przyprawy, nuty miodu Manuka, lukrecji, suszonej trawy, skórki cytrusów, zielonych jabłek i brązowego cukru.
Smak: nuty miodu, przypraw dębowych, kawy, limonki, dymu torfowego, suchej melasy i sadzy torfowej.
Finisz: torfowy z nutami dębu.

(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-11807-Paul-John-Bold-Indian-Single-Malt-46-0-7l.html)