17.12.2019

Nowość do degustacji na Nowym Świecie w Warszawie

79683413_3045225095506349_3973990998261891072_n
The Dalmore Port Wood Reserve / 46,5% / – Dalmore Distillery z siedzibą w Alness w północnym Highlands, inwestycja Alexandra Mathestona, produkuje whisky od 1839 roku. Od 1960 roku jej właścicielem jest spółka Whyte & Mackay, której aktywa przejął filipiński producent brandy Imperador Inc. w 2014. Gorzelnia produkuje 4 mln litrów destylatu rocznie z czego spora część trafia do blendów z portfela Whyte & Mackay, z kolei single malt Dalmore w 2015 roku przekroczył magiczną liczbę miliona sprzedanych butelek. Ten ostatni z reguły kończy maturację w beczkach po sherry, stąd też prezentowany tu odbiega nieco od utartych standardów. Po podstawowym okresie maturacji spędzonym w beczkach z amerykańskiego dębu whisky trafiła do beczek po porto pochodzących z winnicy W&J Graham.
 
Aromat: sporo czerwonych jagód, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, karmel, wanilia, kakao, nuty cynamonu, tytoniu i dębu.
 
Smak: rodzynki, jeżyny, czarne wiśnie, śliwki, miodowe orzechy, karmel, mleczna czekolada, cynamon, kardamon i lekka goryczka dębu.
 
Finisz: średnio długi, słodko-pikantny, z nutami suszonych owoców, espresso, cynamonu, goździków i dębu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67