19.03.2018

Nowość do degustacji na Nowym Świecie

28943204_1614913515212335_2073527279_o
The Macallan 10 years old Matured in Sherry Wood / 40% – Macallan Distillery została zarejestrowana w 1824 roku przez Alexandra Reida, choć kroniki wspominają o produkcji whisky na farmie Macallan od początku stulecia. W XIX wieku gorzelnia kilkakrotnie zmieniała właścicieli; w 1892 roku zakupił ją Roderick Kemp (właściciel Taliskera) i przez ponad sto lat Macallan pozostawał pod zarządem jego rodziny. W 1968 roku spółka Macallan debiutowała na londyńskiej giełdzie papierów wartościowych i wkrótce jej zarząd zadecydował, że destylaty mają dojrzewać w beczkach po sherry ze wskazaniem na jej wytrawną odmianę Oloroso. Prezentowana tu butelka pochodzi w naszej opinii z końca lat 70. i wypełnia ją „macallański nektar” starzony przez 10 lat w beczkach po sherry.
 
Aromat: bogaty i potężny, jęczmienny słód, silne nuty sherry, ziarna kawy, miód, suszone śliwki, czarne wiśnie, gorzka czekolada, lukrecja i podmuch dymu w tle.
 
Smak: bogaty i kompleksowy, dżem z gorzkich pomarańczy, grapefruity, grzanka z masłem, crème brûlée, rodzynki, gorzka czekolada, lukrecja i trochę torfu.
 
Finisz: długi i bogaty, susz owocowy, gorzkie pomarańcze, rodzynki, lukrecja, odrobina gałki muszkatołowej i ślady dymu torfowego w tle.