09.08.2018

Nowość do degustacji na Kruczej

38810984_10155328694387271_5857648763912323072_n
Basil Hayden’s Dark Rye /40%/ – Basil Hayden’s Dark Rye, określona jako „specialty whiskey” debiutowała w październiku 2017 w podstawowej ofercie Jima Beama. Firma nie ujawnia szczegółów jej formuły, wiemy iż trzonem trunku jest whiskey żytnia wydestylowana w Kentucky uzupełniona whisky żytnią z kanadyjskiej Alberta Distillery i „okraszona” niewielką ilością kalifornijskiego wina typu porto. Urząd Alcohol & Tobacco Tax & Trade Bureau, ustalający normy etykietowania, stwierdza, że „whisky żytnia non-straight może zawierać do 2,5% wina i ciągle być butelkowana jako rye”. Jak widzimy, etykieta Dark Rye nie zawiera słowa „whiskey”, co sugeruje iż zawartość kalifornijskiego porto przekracza wspomniany poziom.
 
Aromat: sporo ciemnych jagód, grzanka z żytniego chleba, wanilia, karmel, czekoladowe ptasie mleczko, ślady skóry i dębu, szczypta kolendry i pieprzu.
 
Smak: wyraźne nuty porto, rodzynki nasiąknięte winem, śliwki, mieszane jagody, wanilia, kakao w proszku, syrop klonowy, odrobina pieprzu i ziela angielskiego.
 
Finisz: średnio długi, słodki, z nutami porto, ciemnych jagód, odrobiną słodkich przypraw i dębu.
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie.