15.03.2017

Nowość dla fanów bourbona w Warszawie

17352780_1275372722499751_587604785_n
WilliamLarueWeller Barrel Proof / 68,1% – W.L. Weller to bourbon z głębokimi tradycjami. Został stworzony w 1849 roku przez Williama Larue Wellera, który jako pierwszy, oprócz kukurydzy, użył do zacieru pszenicę. Tym samym stworzył nową kategorię bourbona, tzw. „pszeniczny bourbon”, który jest gładszy i delikatniejszy od klasycznego zawierającego żyto w zacierze. Obecnie whiskey produkowana jest w destylarni Buffalo Trace we Frankforcie, w stanie Kentucky. William Laure Weller wchodzi w skład kolekcji „Antique Collection” zestawionej przez grupę Sazerac. Wydawana jest raz rocznie w ograniczonych ilościach. Ta wersja destylowana była wiosną 2001 roku. Destylaty dojrzewały 12 lat i 1 miesiąc w nowych wypalonych beczkach z białego dębu. Beczki leżakowały w magazynach „M” i „P” na 3 i 4 piętrze. Wyselekcjonowano i rozlano 39 beczek z tej partii. Butelkowana była w naturalnej mocy 68,1%.
 
Aromat: bogaty i złożony z nutami karmelu, daktyli, brązowego cukru, wanilii, dębu, nugatu, prazonych migdałów, czekolady, cynamonu i imbiru.
 
Smak: pełny i subtelny z nutami wanilii, pszenicy, kukurydzy, skórki cytrusowej, daktyli, rodzynek, kremu maślanego, dębu i czekolady.
 
Finisz: długi i rozgrzewający z akcentami pikantnych przypraw, zbóż, dębu i wanilii.