20.02.2017

Nowe whiskey do degustacji we Wrocławiu i Warszawie

16839659_1250025695034454_1771211025_n

Jameson, The Whisky Makers Series – W 2016 roku Jameson Distillery gruntownie zmieniła ofertę handlową. Wielkim wydarzeniem był debiut serii Whisky Makers zestawionej przez trzech twórców whiskey Jameson – mistrzów destylacji, bednarstwa i kupażu.

Jameson Distiller’s Safe / 43% – Jameson Distiller’s Safe jest ukłonem mistrza destylacji Briana Nationa i potwierdzeniem jego kunsztu w tworzeniu destylatu single pot still. (Spirit safe to szklane urządzenie w kształcie niewielkiej skrzynki, przez które przepływa świeży destylat i które umożliwia ciągłą kontrolę jego jakości). Ta blended whiskey zestawiona jest z destylatów grain i single pot still starzonych w beczkach po bourbonie. Jest to najmłodsza propozycja w serii Whisky Makers, wizytówka mistrza destylacji, oddająca charakter świeżego destylatu.

Aromat: lekki i delikatny, zielone jabłka, gruszki, wanilia, grzanka z masłem, skórka cytrynowa i ślad siana.

Smak: łagodny, słodowy, płatki śniadaniowe, jabłka, gruszki, wanilia, mleczne krówki, pieprz cytrynowy, szczypta cynamonu i ślad trawy.

Finisz: krótki i słodki, wata cukrowa i waniliowe ptasie mleczko.

Jameson Cooper’s Croze / 43% Jameson Cooper’s Croze to idea Gera Buckleya odpowiedzialnego za beczki i proces maturacji destylatów. Ger uważa, że „beczka, teoretycznie przedmiot pozbawiony duszy, to żyjąca i oddychająca istota, pełna indywidualnych cech”. Jego kreacja to blend zestawiony z destylatów starzonych przez 12-16 lat w beczkach po bourbonie pierwszego i drugiego napełnienia, z niewielkim udziałem beczek po sherry. Nazwa whiskey odnosi się do wątornika, narzędzia bednarskiego służącego do żłobienia rowka (wątora) w klepkach beczki w celu precyzyjnego osadzenia wieka.

Aromat: bogaty, miód, wanilia, toffi, rodzynki, kantalupa, suszone morele, ślad cynamonu, delikatne nuty dębowe i oddech ziemi.

Smak: łagodny i słodki, miód, toffi, karmel, krem waniliowy, suszone mango i morele, pieprz, gałka muszkatołowa i dąb.

Finisz: średnio długi, dąb, korzenne przyprawy i delikatne nuty karmelu i miodu.

Jameson Blender’s Dog / 43% – Jameson Blender’s Dog to kreacja mistrza kupażu, Billa Leightona określona przez twórcę jako „klasyczny Jameson wykazujący równowagę elementów słodkich i pikantnych i subtelną woń perfum”. W swym dziele mistrz Leighton wykorzystał trzy typy destylatów pochodzące z czterech typów beczek, starzone przez okres od 5 do 12 lat. Nazwa whiskey odnosi się do niewielkiego naczynka na łańcuszku służącego do pobierania próbek z beczek.

Aromat: pięknie zrównoważony, miód, mleczne krówki, rodzynki, jabłka, kandyzowana skórka pomarańczowa, daktyle, cynamon, płatki róż i dąb.

Smak: znakomity balans, mleczna czekolada, toffi, karmel, gruszki, morele, cynamon, gałka muszkatołowa, nuty lukrecji, tytoniu i dębu.

Finisz: średnio długi, znów piękna równowaga miodowej słodyczy, korzennych przypraw, dębu i subtelnych tonów owocowych.

Wszystkie edycje dostępne są do nabycia w sklepie internetowym:
(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-12415-Jameson-Distillers-Safe-43-0-7l.html)
(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-12414-Jameson-Coopers-Croze-43-0-7l.html)
(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-12413-Jameson-Blenders-Dog-43-0-7l.html)