03.03.2017

Nowa whisky single grain do degustacji w Warszawie

17124386_1260917957278561_1598334046_n
Ivergordon 50 years old (D.1966, B.2016) XOP Douglas Laing / 49,7% – Firma dystrybucyjna Douglas Laing & Co. była własnością braci Stuarta i Freda Laingów do 2013 roku, jednak po 40 latach sukcesów bracia zdecydowali podzielić aktywa spółki i działać oddzielnie. W 2014 roku Fred, który utrzymał markę Douglas Laing, zaproponował serię XOP (Xtra Old Particular). Whisky single malt i single grain w niej oferowane pochodzą z najlepszych beczek pozostających w rodzinnych zapasach. Prezentowany tu Invergordon Single Grain 50 years old to zawartość beczki typu hogshead (DL 11182) napełnionej w marcu 1966 roku i rozlanej do 261 butelek w wersji cask strength (49,7% abv) w czerwcu 2016. (Nota degustacyjna pochodzi od producenta.)
 
Aromat: klepisko klasycznego magazynu leżakowego, dojrzałe owoce jesieni i słodkie płatki zbożowe.
 
Smak: wypełniająca usta słodycz dropsów owocowych, delikatne i słodkie przyprawy do pieczenia i subtelna goryczka dębu.
 
Finisz: kolejna porcja cukierków, jęczmienny cukier, a na koniec rozgrzewające, orientalne korzenne przyprawy.