12.04.2017

Nowa The Macallan do degustacji w Warszawie

17888476_1300295516674138_620303697_n

Drodzy Whiskopijcy,
na bieżąco staramy się dbać o Wasze podniebienia, regularnie uzupełniając nasze półki. Tym razem proponujemy do degustacji kolejną szkocką perełkę z końca lat 90-tych.
Być może zbliżające się święta będą okazją do sprawienia sobie „małego” prezentu:

The Macallan 10 years old, Matured in Sherry Wood / 40% – Macallan Distillery została zarejestrowana w 1824 roku przez Alexandra Reida, choć kroniki wspominają o produkcji whisky na farmie Macallan od początku stulecia. W XIX wieku gorzelnia kilkakrotnie zmieniała właścicieli; w 1892 roku zakupił ją Roderick Kemp (właściciel Taliskera) i przez ponad sto lat Macallan pozostawał pod zarządem jego rodziny. Tamtejsza whisky przez dziesięciolecia odgrywała kluczową rolę w formułach wiodących blendów jak Chivas Regal, Famous Grouse czy Bell’s, w wersji single malt do roku 1980 dostępna była jedynie lokalnie. Prezentowana tu 10-latka to Macallan z końca lat 90., kiedy gorzelnia zapewniała świat o używaniu do maturacji wyłącznie beczek po sherry.

Aromat: bogaty i pełny jak na 10-latkę, słód, masło, silne tony sherry, miód, jabłka, gruszki, ślady wanilii i dębu oraz delikatne nuty ziołowe.

Smak: zintegrowany, bogate nuty sherry i słodu, grzanka z masłem, krem waniliowy, pomarańcze, jabłka, rodzynki, ślad herbaty ziołowej i szczypta gałki muszkatołowej.

Finisz: długi, słodowy, suszone owoce, imbir i bardzo delikatny ślad torfowego dymu.

Edycja dostępna jest do nabycia w naszym sklepie internetowym Dom Whisky Online Shop (https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-12918-Macallan-10-letni-Matured-in-Sherry-Wood-Bez-opakowania-40-0-75l.html)