08.12.2016

Kilka słów o whisky…

canad%ef%80%a2camer%ef%80%a2camp
*Canadian Club 12 years old Small Batch / 40% / 0,7l – Twórcą whisky Canadian Club jest ojciec kanadyjskiej whisky Hiram Walker. Historia marki sięga 1858 roku. Destylowana jest w gorzelni Hiram Walker, w mieście Walkerville, w prowincji Ontario. Whisky początkowo nosiła nazwę „Club Whisky”. W latach 90′ XIX wieku, rząd amerykański pod presją rodzimych destylatorów próbował ograniczyć import wyśmienitej „Club Whisky”, nakazując umieszczanie na etykiecie miejsca produkcji trunku. Hiram Walker dodał do nazwy swojej whisky określenie „Canadian” i sprzedaż Canadian Club jeszcze wzrosła. Ta wersja komponowana jest głównie z żytnich destylatów, starzonych 12 lat w dębowych beczkach. Edycja Small Batch zastąpiła klasyczną 12 letnią wersję i wydawana jest w ograniczonych partiach.
 
Aromat: pełny i głęboki z nutami pikantnych przypraw, dębu, słodkiego kremu waniliowego, melasy, gruszki, marcepanu i orzechów
 
Smak: świeży i gładki z nutami migdałów, orzechów, pieprzu, żyta, krwistej pomarańczy, żywicy sosnowej, jabłka i moreli
 
Finisz: średnio długi z akcentami żyta, cytrusów i dębu
*Scotts Cameron Bridge 1973 Single Grain / 41,4% / 0,7l – Jest to whisky zbożowa należąca do kolekcji „Scott’s Selection”,skupiającej najrzadsze whiskyz różnych szkockich gorzelni. Twórcą kolekcji jest Robert Scott, który od ponad 50 lat pełni funkcję master distillera w gorzelni The Speyside. Ta whisky pochodzi z destylarni Cameron Bridge, zlokalizowanej w regionie Lowlands i produkującej tylko grain whisky. Destylowana była w 1973 roku. Starzona była w tradycyjnych beczkach typu hogshead przez okres 37 lat. Butelkowana była w 2010 roku. Wydana została w gustownej skrzyneczce.
 
Aromat: intensywny z nutami palonego dębu, kremu waniliowego, ziaren kawy, pieprzu, żyta i jęczmienia.
 
Smak: zbalansowany z akcentami marmolady jagodowej, tosta z masłem, syropu klonowego, cytrusów i zboża.
 
Finisz: średnio długi z nutami słodyczy i prażonych ziaren zboża.
 
*Campbeltown Loch / 40% / 0,7l – Jest to blended whisky produkowana przez firmę J. & A. Mitchell, właścicieli gorzelni Springbank. Jej recepturę oparto na destylatach Springbank i Longrow (40%) oraz zbożowych (60%), które dojrzewały co najmniej 5 lat w tradycyjnych dębowych beczkach. Whisky posiada cechy charakterystyczne dla regionu Campbeltown.
 
Aromat: świeży, owocowy i słodki, z nutą nowej skóry,farby drukarskiej,solanki i odrobinie torfu.
 
Smak: słodkie nuty moreli, czekolady mlecznej, delikatnych przypraw i słodu.
 
Finisz: delikatnie słony i torfowy z odrobiną dębu.