27.12.2018

Japońska nowość w Jastrzębiej Górze

48971445_399369227471331_3818602719329910784_n
Nikka Miyagikyo Rum Wood Finish / 46%/ – W końcu lat 60. Masataka Taketsuru, jako pierwszy japoński producent whisky rozpoczął budowę drugiej destylarni. Jej oryginalna nazwa brzmiała Sendai i pochodziła od siedziby, miasteczka w prefekturze Miyagi na wyspie Honsiu. Kiedy w 2001 roku koncern Asahi Breweries przejął aktywa Nikka Distilling Co. zmienił jej nazwę na Miyagikyo. Obecnie gorzelnia wyposażona jest w osiem alembików oraz dwie potężne kolumny destylacyjne przetransportowane tam z destylarni Nishinomiya po trzęsieniu ziemi. Prezentowana tu Nikka Miyagikyo Rum Wood Finish to limitowana edycja z jesieni 2017 roku. Składała się z 3500 butelek i przeznaczona była wyłącznie na rynek europejski i amerykański.
 
Aromat: słodki, owocowo-floralny, mango, ananasy, mleczko kokosowe, brązowy cukier, wanilia, słodkie płatki zbożowe, nuty geranium i tytoniu.
 
Smak: słodki z delikatną nutą pikantną, karmel, krem waniliowy, pomarańcze, soczyste gruszki, mleczna czekolada, goździki, kandyzowany imbir i szczypta cynamonu.
 
Finisz: dość długi, delikatnie kwiatowy, z nutami karmelu, migdałów prażonych w miodzie i słodkich korzennych przypraw.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67