21.05.2018

Japońska nowość na Kruczej w Warszawie

33105803_1675865962450423_5319406717962813440_n

Matsui Kurayoshi 18 years old /50% – Matsui Shuzo Distillery zbudowana w 1910 roku ma siedzibę w prefekturze Tottori w południowo-zachodniej części Honsiu. Jest ona częścią Matsui Breweries, producenta sake i shōchu. Firma oferuje również malt whisky Kurayoshi i grain whisky Tottori. Prezentowana tu Kurayoshi 18 years old debiutowała w kwietniu 2016 roku i zdobyła znakomite recenzje w rodzimej Japonii. Niewiele wiemy o jej formule, poza tym że zawiera malt whisky z „całej Szkocji” zmieszane z lokalną whisky (również single malt). Po zakończeniu procesu kupażowania trunek rozcieńczany jest lokalną, niezwykle czystą wodą, filtrowaną przez wulkaniczne skały.

Aromat: słodowy, delikatnie woskowy, grzanka z masłem, skórka cytrynowa, siano, miód, wanilia, jabłka, brzoskwinie, ślady eukaliptusa i mięty.

Smak: bardzo łagodny, płatki śniadaniowe, pomarańcze, brzoskwinie, wanilia, mleczna czekolada, miód, trawa cytrynowa i szczypta kardamonu.

Finisz: średnio długi, łagodny, z nutami wanilii, owoców z babci sadu, odrobiną chmielu i wyprażonej dębiny.

Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie
https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-15558-Matsui-Kurayoshi-18-letni-50-0-7.html