23.07.2019

Japońska nowość do degustacji we Wrocławiu

67562735_454566511789911_4029492060309422080_n
The Tottori Blended Japanese Whisky / 43% – Matsui Shuzo Distillery zbudowana w 1910 roku ma siedzibę w prefekturze Tottori w południowo-zachodniej części Honsiu. Jest ona częścią Matsui Breweries, producenta sake i shōchu. Firma produkuje malt whisky Kurayoshi oraz grain i blended whisky Tottori. Niewiele wiemy o formule tej ostatniej, poza tym, że jest mieszanką destylatów malt i grain pochodzących z Japonii i Szkocji i starzonych przez co najmniej trzy lata w dębowych beczkach. (Podobna praktyka jest całkowicie legalna w Japonii.) Kupaż dokonywany jest w destylarni Matsui Shuzo, a po jego zakończeniu trunek jest rozcieńczany lokalną, niezwykle czystą, górską wodą i butelkowany bez filtracji na zimno. (Nota degustacyjna producenta.)
 
Aromat: elegancki, słodycz dojrzałych owoców znakomicie balansowana pikanterią kuchennych przypraw i dębu.
 
Smak: bogaty, z nutą floralną i słodyczą wanilii i czekolady przełamaną korzennymi przyprawami.
 
Finisz: delikatny, z przewagą tonów dębowych.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul. Wejherowska 67.