06.04.2023

Japońska nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze

337574145_539452561698629_2703924270221648375_n
The Koshi-No Shinobu 10 year old, Pure Malt Mizunara Oak Finish /43%/ – Słowo „Shinobu” oznacza „cierpliwość i wyrozumiałość” i w przeszłości odnosiło się do cech samurajów. Ken Usami, właściciel Niigata Beer Company, użył go w nazwie swej destylarni i whisky. W 2017 roku Usami uzyskał licencję na produkcję whisky i rozpoczął budowę destylarni w prefekturze Niigata, określanej w rodzimej Japonii „Prefekturą Trzech Białych Skarbów” – śniegu, ryżu i sake. Obecnie oferuje whisky blended i blended malt, których formuł nie ujawnia (co najmniej część komponentów pochodzi spoza Japonii), które finiszuje w beczkach z japońskiego dębu Mizunara. W 2020 roku prezentowany tu Koshi-no Shinobu Pure Malt 10 years zdobył medale w konkursach World Whisky Awards, International Spirit Competition i World Whisky Competition.
 
Aromat: owocowo-floralny, bukiet polnych kwiatów, pomarańcze, mandarynki, ananasy, wanilia, mleczne krówki, mleczna czekolada, cynamon i trochę dębu.
 
Smak: lody waniliowe, pomarańcze, kantalupa, babka bananowa, cappuccino, toffi, syrop złocisty, ziele angielskie, cynamon, szczypta pieprzu cytrynowego i lekka goryczka dębu.
 
Finisz: średnio długi, z nutami cytrusów, wanilii, toffi, drożdżówek cynamonowych, odrobiną imbiru i dębu.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w sklepach stacjonarnych w Warszawie, Redzie lub Wrocławiu: Zamów teraz
#domwhisky #whiskybar #jastrzębiagóra #czekamywdomu #thekoshino #shinobu