25.06.2018

Japonia w Jastrzębiej

36063700_1715553408481678_1651653596644638720_n

Matsui Kurayoshi 8 years old Pure Malt – Dla wielu miłośników whisky Matsui Shuzo Distillery jest znakiem zapytania. Zbudowana w 1910 roku w prefekturze Tottori w południowo-zachodniej części Honsiu, jest częścią Matsui Breweries, producenta tradycyjnych japońskich napojów alkoholowych, sake i shōchu. W ostatnich latach wpisała się również na listę producentów whisky serią Kurayoshi Pure Malt. Niewiele wiadomo o jej formule, poza tym że zawiera malt whisky z „całej Szkocji” zmieszane z lokalną whisky (również single malt). Po zakończeniu procesu kupażowania trunek rozcieńczany jest lokalną wodą, naturalnie filtrowaną przez wulkaniczne skały. Komponenty prezentowanej tu whisky starzone były przez co najmniej 8 lat.

Aromat: słodowo-owocowy, zielone jabłka, gruszki, melon kasaba, kiwi, słodkie płatki zbożowe, siano, prażone orzeszki i trochę dębowych wiórów.

Smak: słodki, owocowy, wanilia, karmel, miód, pieczone jabłka, dojrzały agrest, skórka pomarańczowa, migdały i lekka nuta mineralna.

Finisz: niezbyt długi, z nutami wanilii, jabłek, odrobiną siana i dębu.

Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie.
https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-15559-Matsui-Kurayoshi-Pure-Malt-8-letni-43-0-7l.html