28.06.2018

Japonia nad morzem

36237076_1719871124716573_7923042354091524096_n

Matsui Kurayoshi Pure Malt /43% – Dla wielu miłośników whisky Matsui Shuzo Distillery jest sporą niewiadomą. Zbudowana w 1910 roku w prefekturze Tottori w południowo-zachodniej części Honsiu, jest częścią Matsui Breweries, producenta tradycyjnych japońskich napojów alkoholowych, sake i shōchu. W ostatnich latach wpisała się również na listę producentów whisky serią Kurayoshi Pure Malt. Niewiele wiadomo o jej formule, poza tym że zawiera malt whisky z „całej Szkocji” zmieszane z lokalną whisky (również single malt). Po zakończeniu procesu kupażowania trunek rozcieńczany jest lokalną, niezwykle czystą wodą, naturalnie filtrowaną przez wulkaniczne skały.

Aromat: jęczmienny słód, wanilia, świeże pieczywo, winogrona, mieszanka orzechowa, zielona herbata i dębowe wióry.

Smak: słodkie płatki śniadaniowe, wanilia, toffi, orzechy włoskie, jabłka, agrest, świeży dąb i ślad siana.

Finisz: średnio długi, łagodny, z nutami słodkich płatków śniadaniowych, wanilii, siana i dębu.

Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie
https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-15561-Matsui-Kurayoshi-Pure-Malt-43-0-7l.html