11.01.2017

Jameson, The Deconstructed Series do degustacji we Wrocławiu

16009874_1213089892061368_1128985303_o-1
1. Jameson Bold, The Deconstructed Series / 40% – Jameson to zdecydowanie najpopularniejsza irlandzka whiskey, jej roczna sprzedaż wynosi 5,3 mln skrzynek, co stanowi mniej więcej 2/3 całej kategorii. Jesienią 2015 roku właściciel marki, spółka Irish Distillers należąca do koncernu Pernod Ricard, zapowiedziała gruntowne zmiany w ofercie handlowej, w tym włączenie do niej nowej serii, The Deconstruction Series. Jej oficjalny debiut nastąpił w maju 2016, w sieci Travel Retail. Seria składa się z trzech whiskey, Bold, Lively i Round, z których każda jest poświęcona jednemu z kluczowych składników oryginalnej whiskey Jameson.
Jameson Bold to ukłon w stronę destylatu pot still i jego udziału w kształtowaniu palety blended whiskey. Powołując się na oświadczenie prasowe „Bold to trunek o potężnej i intensywnej palecie, z silną nutą korzennych przypraw balansowaną słodyczą soczystych owoców i waniliowego kremu, pieczonych jabłek i wyraźnym posmakiem jęczmienia”.
 
 
2. Jameson Lively, The Deconstructed Series / 40% – Jameson Lively jest ukłonem w stronę destylatu grain i jego wpływu na charakter gotowego blenda. Powołując się na oświadczenie prasowe „Lively to trunek o palecie pełnej eleganckich tonów floralnych i subtelnych nut cytrusowych. W smaku łączący słodycz rachatłukum z delikatną cytrusową goryczką oraz lekką pikanterią chili i korzennych przypraw.”
 
 
3. Jameson Round, The Deconstructed Series / 40% – Jameson Round to ukłon w stronę drewna i jego wpływu na paletę trunku. Jest to blended whiskey zestawiona z destylatu pot still i grain, gdzie ten ostatni starzony był w beczkach po sherry, madeirze oraz w dziewiczych beczkach z białego amerykańskiego dębu. Powołując się na oświadczenie prasowe „Round ukazuje wpływ drewna na paletę whisky; jest to trunek świetnie zbalansowany, w którym różnorodne smaki pozostają w niezachwianej harmonii – słodka wanilia, miękkie, dojrzałe owoce, przyprawy korzenne charakterystyczne dla destylatu pot still i idealnie wkomponowane nuty prażonej dębiny.”