20.09.2017

Szkocka nowość we Wrocławiu

1

Knockando 2000, 12 years old /43% – Knockando to niewielka destylarnia w Speyside o potencjale produkcyjnym 1,4 mln litrów destylatu rocznie. Jej nazwa to transkrypcja gaelickiego Cnoc an dhu, co oznacza „małe czarne wzgórze”. Obecnie zakład należy do Diageo i wykorzystuje w pełni swe moce produkcyjne. Knockando jest jednym z kluczowych składników oryginalnej formuły blenda J&B, który pozostaje głównym odbiorcą tamtejszego destylatu. Wersja 12-letnia debiutowała w 1978 roku i do dziś pozostaje w podstawowej ofercie. Zestawiana jest z destylatów starzonych w beczkach po bourbonie z niewielkim dodatkiem beczek po sherry. Oficjalne edycje Knockando zawierają zarówno określenie wieku, jak i rok destylacji.

Aromat: świeży, słodowy i lekko floralny, skoszona trawa, delikatne nuty orzechowe, wanilia, miód, jabłka, wiórki kokosowe i dąb.

Smak: łagodny, słodowy, płatki śniadaniowe, ślady wanilii i miodu, winogrona, jabłka, nieco siana, ślad imbiru i dębowa goryczka.

Finisz: średnio długi, słodowy z delikatnymi nutami owocowymi i dębową goryczka.

Edycję zamówić można również w Dom Whisky Online lub nabyć w sklepie w Redzie, przy ul. Wejherowskiej 67.
(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-9139-Knockando-2000-12-letni-43-0-7l.html)