16.05.2023

Irlandzka nowość do degustacji w Warszawie

344574325_776301997277042_8452134976931022709_n
Midleton Very Rare, Vintage Release 2023 /40%/ – Midleton Very Rare, kreacja legendarnego mistrza kupażu Barry’ego Crocketta, debiutował w 1984 roku jako pierwsza irlandzka super premium blended whiskey. Od tej pory każdego roku trafia na rynek nowy wypust, którego etykieta odnotowuje rok butelkowania. Whiskey nie posiada oznaczenia wieku, choć producent twierdzi, że regułą jest niestosowanie destylatów młodszych niż 12 lat, a część wykorzystanych w kupażu spędza w beczkach ponad dwie dekady. Od 2020 roku człowiekiem odpowiedzialnym za kupaż Midleton Very Rare jest Kevin O’Gorman, następca Briana Nationa. Prezentowana tu 40. edycja trafiła na rynek wiosną 2023 roku. Jest ona kupażem destylatów single grain i single pot still starzonych w delikatnie wypalonych, ponownie napełnionych beczkach z amerykańskiego dębu. (Nota producenta.)
 
Aromat: owocowa lawina – nektarynki, soczysty melon, zielone jabłka i morele – a wraz z nimi pikanteria właściwa destylatom single pot still – świeżo okrojony imbir i zmielone ziarna pieprzu. Całości dopełniają wonne nuty suszonych kwiatów, syropu złocistego i starej grain whiskey. W tle trochę dębu w parze z wanilią, plastrem miodu i świeżo wypalonymi ziarnami kawy.
 
Smak: soczyste owoce, krem waniliowy i subtelne nutki ziołowe herbaty rumiankowej. Pikanteria właściwa whiskey pot still przeplata się z wszechobecnymi tonami kwiatowymi, z czasem nieco zdominowanymi wyprażoną dębiną, jednak ostatnie słowo należy do kandyzowanej pomarańczy i suszonej moreli.
 
Finisz: długi, wszystkie elementy palety smakowej pozostają w perfekcyjnej harmonii, osiągając crescendo.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub w sklepach stacjonarnych w Redzie, Warszawie lub Wrocławiu: Zamów teraz
 
#domwhisky #warszawa #nowyświat32 #midleton #irishwhiskey #whiskybar #czekamywdomu