08.02.2022
Francuska nowość do degustacji w Jastrzębiej Górze
Brenne Cuvée Spéciale, French Single Malt Whisky /40%/ – Single malt Brenne, kreacja Allison Parc byłej prima baleriny, debiutował w 2012 roku w Nowym Jorku. Whisky powstała przy współpracy niewielkiego producenta koniaku, właściciela farmy w sercu regionu. Whisky jest dwukrotnie destylowana w miedzianym alembiku typu Charente (używanym do destylacji koniaku) i starzona w dwóch typach beczek, z francuskiego dębu Limousin i beczkach po koniaku, a uprawiany organicznie jęczmień pochodzi z rodzinnej farmy. Przed butelkowaniem whisky rozcieńczana jest wodą z rzeki Charente. Brenne Cuvée Spéciale trafia na rynek bez oznaczenia wiekowego, producent twierdzi, że whisky starzona jest przez około siedem lat, pięć w świeżych beczkach z dębu Limousin i dodatkowe dwa w beczkach po koniaku.
Aromat: słodki i delikatnie ziołowy, płatki róży, wanilia, dojrzałe gruszki i banany, wata cukrowa, guma do żucia, nugat orzechowy i prażona kukurydza.
Smak: wanilia, karmel, babka bananowa, marcepan, biała czekolada, dżem z owoców dzikiej róży, lukrecja, guma do żucia i ślad suszonego mango.
Finisz: niezbyt długi, z nutami waty cukrowej, gumy do żucia, odrobiną ananasa i dębowych tanin.
#domwhisky #whiskybar #czekamywdomu #brennewhisky #fnchwhisky #singlemalt #jastrzębiagóra