06.11.2017

Dwie nowości od Arran we Wrocławiu

23335894_1485617571475264_1524449459_o

Arran The Amarone Cask Finish / 50% – Amarone to znakomite włoskie wino produkowane z podsuszonych winogron, głównie szczepu Corvina. Po ośmioletniej maturacji w tradycyjnych dębowych beczkach prezentowana tu whisky poddana została finiszowemu starzeniu w beczkach po Amarone sprowadzonych z małej winnicy z okręgu Valpolicella. W efekcie otrzymano niezwykłą whisky łączącą kremowo-owocowe cechy Arrana z elementami gorzkiej czekolady i suszonych owoców właściwych Amarone. Whisky debiutowała w 2010 roku.

Aromat: owocowy i bogaty z nutami herbaty różanej, prażonych migdałów, marcepanu, żurawiny, pomarańczy i gorzkiej czekolady.

Smak: zbalansowany z nutami gorzkiej czekolady, wiśni, moreli, śliwek, dębu, cynamonu i skórki pomarańczowej.

Finisz: długi i lekko wytrawny z akcentami owoców, dębu i czekolady.

Arran Madeira Cask Finish / 50% – Niemalże od początku działalności Arran Distillery eksperymentuje z różnymi typami beczek. Po latach prób (i czasem błędów) właściciele włączyli trzy finisze do podstawowej oferty: Amarone, Sauternes i Port. Lato 2016 przyniosło edycję Madeira Cask Finish, która według oświadczenia spółki jest „a-one-off-bottling” czyli pojedynczym wypustem. Whisky starzona w tradycyjnych dębowych beczkach przez niesprecyzowany okres czasu finiszowała w beczkach po portugalskiej Madeirze pochodzących od drobnego, renomowanego producenta. Arran Madeira Cask Finish butelkowany był bez określenia wieku, z zawartością alkoholu 50%.

Aromat: wizyta w sklepie ze słodyczami, świąteczny keks naszpikowany bakaliami, dżem z mieszanych jagód, rodzynki, wanilia, ślady trawy i dębu.

Smak: słodki, jabłka, pomarańcze, banany, melon kasaba, czereśnie, krem waniliowy, rodzynki w czekoladzie, szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej.

Finisz: średnio długi, cytrusowy z subtelną nutką pikantną.