23.04.2018

Degustacja z prezentem

30831472_1649504941753192_979261253_n
Drodzy Whiskopijcy!
 
Od dziś przy zakupie 50 ml The Glenfiddich 40 years old lub The Balvenie 40 years old w naszym Domu Whisky na Nowym Świecie 32 czeka na Was niespodzianka w postaci zaproszenia na V edycję Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra.
 
The Glenfiddich (Release No. 13) / 46,2% – Glenfiddich 40 years old debiutował w 2000 roku. W edycji tej wykorzystano beczkę napełnioną 3 lipca 1925 roku. Kolejne partie zawierają niewielką ilość poprzedniej, w ten sposób wszystkie mają bezpośredni związek z oryginałem. Rok 2015 przyniósł dwunastą edycję czterdziestolatki w ilości 600 butelek. Każda z nich spoczywa w ręcznie szytym eleganckim skórzanym etui z wytłoczonym emblematem gorzelni i z zainstalowanym misternym zameczkiem. (Noty degustacyjne pochodzą od producenta).
 
Aromat: cudownie bogaty, warstwy suszonych owoców, gorzkiej czekolady, świeżo palonej kawy i dojrzałych czarnych wiśni. Do tego leciutkie podmuchy dymu, nuty wypolerowanej skóry i goździków.
 
Smak: delikatny niczym jedwab, na początek intensywne nuty suszonych owoców, świątecznego keksa, daktyle, rodzynki i pieczone jabłka. Po chwili czas na tony wytrawne, goryczka dębu, gorzka czekolada i ślad torfu.
 
Finisz: niebywale długi i bogaty, zapadający w pamięć na wieczność.
 
The Balvenie 40 years old / 48,5% – Balvenie 40 years old debiutowała w 2010 roku i pozostaje najstarszą regularnie butelkowaną whisky z tej destylarni. Do zestawienia pierwszej partii David Stewart, mistrz destylacji Balvenie, wybrał 4 beczki ponownego napełnienia typu hogshead i 3 beczki po sherry typu butt. Ich zawartość przełożyła się po 40 latach na 150 butelek. Rok 2015 witał partię nr 7, również opartą na destylatach starzonych w beczkach po sherry i bourbonie. Każdy rodzaj beczki wnosi inne elementy do palety aromatyczno-smakowej, która zniewala tu cudowną harmonią owoców, korzennych przypraw, cytrusów i dębu. Według oświadczenia destylarni „jedwabista konsystencja whisky materializuje się w ustach smakiem goździków, cynamonu i imbiru. Te z kolei, po magicznej metamorfozie, pieszczą nasze kubki przytłumioną słodyczą gorzkiej czekolady, migdałów prażonych w miodzie, owocami nutami sherry i goryczką dębu”.
 
#domwhisky #whiskybar #festiwalwhisky #jastrzebiagora #whiskyfest #houseofwhisky #whiskyporn #whiskygoals