07.02.2017

Bio whisky w Domu Whisky w Warszawie

16651635_1238458869524470_728995702_n

Weutz Origin Spelt – W ciągu ostatniej dekady liczba mikrodestylarni na starym kontynencie przekroczyła setkę i trudno dziś znaleźć kraj, który nie pretendowałby do miana producenta whisky (może Portugalia i Luxemburg). O ile niektórzy producenci stosują tradycyjne metody produkcji, inni nieustannie eksperymentują. Austriacka gorzelnia Weutz z południowej Styrii to niewątpliwie przedstawiciel drugiej grupy. Od 2004 roku wyprodukowała 14 różnych single maltów, w tym kilka zdecydowanie niekonwencjonalnych, jak np. Green Panther wydestylowany z zacieru z 5%. dodatkiem pestek dyni czy Hot Stone, do którego zacieru dodano przed fermentacją rozżarzone kamienie wulkaniczne. Formuła zacieru Weutz Origin Spelt wymienia 51% organicznego orkiszu i 49% zesłodowanego jęczmienia. (Orkisz to rodzaj pszenicy kultywowany już w roku 5000 p.n.e. obecnie uważany za relikt.) Whisky starzono w lekko wyprażonych beczkach z dębu Limousin i butelkowano bez określenia wieku.
Weutz Origin Spelt to trunek delikatny, lekko floralny, z nutami gotowanych jabłek i gruszek, kawy z mlekiem, dębowych wiórów i szczyptą pieprzu.

Po całą butelkę zapraszamy do naszego sklepu internetowego:
(https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-10769-Weutz-Origin-Spelt-Bio-whisky-40-0-0-5l.html)