05.05.2018

A może afrykańską whisky?!

31914084_1661244260579260_3140700972708265984_n
Bain’s Cape Mountain Single Grain (South Africa) / 40% – to whisky single grain destylowana w 100% z afrykańskiej żółtej kukurydzy. Destylacja odbywa się w kolumnie destylacyjnej w James Sedgwick Distillery z siedzibą w Wellington w RPA. Przez pierwsze trzy lata whisky starzona jest w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, po czym trafia do świeżych beczek również po bourbonie na kolejne dwa lata. Bain’s Cape Mountain debiutowała w 2009 roku i zdobyła sporo prestiżowych nagród – złoty medal podczas International Wine & Spirit Competition, srebrny podczas International Spirit Competition, wreszcie tytuł najlepszej grain whisky w konkursie World Whisky Awards. James Sedgwick Distillery powstała w 1886 roku i obecnie jest częścią Distell Group, do której należą również aktywa szkockiej spółki Burn Stewart Distillers.
Aromat: wanilia, mleczne krówki, karmel, kukurydza prażona z masłem, melon kasaba, jabłka, orzeszki prażone w cukrze, ślady cynamonu i wiórków kokosowych.
 
Smak: łagodny, wanilia, crème brûlée, mleczne krówki, kandyzowana skórka pomarańczowa, syrop złocisty, cynamon, kandyzowany imbir i nutka lukrecji.
 
Finisz: dość długi, z nutami wanilii, płatków kukurydzianych, delikatnych nut korzennych i cytrusowych.
 
Edycja do nabycia w Dom Whisky Online lub sklepie w Redzie, ul.Wejherowska 67.